Geen zin om te sporten? 6 tips waardoor je wel gaat!

geen zin om te sporten

Iedereen heeft wel eens zo’n dag dat sporten het laatste is waar je aan wilt denken. Of het nu stormt of regent buiten, je een lange dag hebt gehad, of gewoonweg geen motivatie kunt vinden, het is volkomen normaal om soms geen zin te hebben om te sporten. Het is echter beter om niet teveel na te denken en gewoon te gaan. Je zult merken dat je je nadien veel beter voelt. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

1. Denk niet teveel na, doe het gewoon!


Het sportmerk Nike heeft niet voor niets ‘Just Do It’ als slogan. Vaak is het beter om er niet teveel bij stil te staan. Je hoofd probeert namelijk allemaal excuusjes te bedenken, die jou weerhouden om je sportschoenen aan te trekken. “Het is al laat, geen tijd, te moe, het regent”. Wees deze gedachten voor en ga gewoon de deur uit. Als je eenmaal bezig bent met het beoefenen van jouw sport, dan zul je merken dat je blij bent dat je de ‘geen-zin-excuusjes’ in je hoofd geen kans hebt gegeven.


2. Zoek een sportmaatje


Samen sporten kan enorm motiverend zijn. Spreek af met een vriend of familielid om samen te gaan wandelen, hardlopen of een andere activiteit te doen. Je zult minder snel een afspraak afzeggen en het sociale aspect maakt het ook nog eens leuker.


3. Werk het in je dagelijkse routine


Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar sporten kan je energieniveau juist verhogen. Volgens een studie in het Journal of Sport and Exercise Psychology rapporteren mensen die regelmatig sporten minder vermoeidheid en meer energie gedurende de dag. Probeer daarom beweging in je dagelijkse routine te integreren. Neem de trap in plaats van de lift, stap een halte eerder uit de bus, of doe een paar squats terwijl je koffie zet. Door deze kleine aanpassingen te maken, krijg je ongemerkt meer beweging en voel je je dus energieker.


4. Visualiseer de voordelen


Denk aan hoe goed je je voelt na het sporten. De endorfines die vrijkomen kunnen je humeur verbeteren, stress verminderen en je energieniveau verhogen. Een studie gepubliceerd in The Lancet Psychiatry toonde aan dat regelmatige lichaamsbeweging geassocieerd is met lagere niveaus van depressie en angst . Visualiseer deze positieve effecten en gebruik ze als motivatie om toch in beweging te komen.


5. Gebruik technologie


Er zijn talloze apps en gadgets die je kunnen helpen om gemotiveerd te blijven. Gebruik een stappenteller om je dagelijkse stappen bij te houden of probeer een fitness-app die je herinnert aan je doelen en je voortgang bijhoudt.


6. Stel realistische doelen


Tot slot is het belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen. Verwacht niet dat je meteen een marathon kunt lopen als je begint met hardlopen. Stel kleine, haalbare doelen en beloon jezelf wanneer je ze bereikt. Dit kan je motivatie een flinke boost geven. Je zult merken dat je de volgende keer meer zin hebt om te gaan sporten als je jezelf een doel hebt gesteld.



“The hardest lift of all is lifting your butt of the couch”


Kortom, hoewel het verleidelijk kan zijn om op de bank te blijven zitten, is het soms beter om gewoon te gaan sporten. Vind een manier die voor jou werkt. Iedereen is anders en wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. Stel jezelf doelen of gebruik de wetenschap als motivatie. Blijf jezelf er in ieder geval aan herinneren dat elke stap die je zet naar een actievere levensstijl bijdraagt aan je algehele welzijn. En nu gaan met die banaan!


Deel deze post

Lees ook

poffertjes-
Recepten

Recept: Proteïne poffertjes

Vind je poffertjes ook zo lekker, maar laat je ze toch vaak staan vanwege de vele calorieën? Dan is dit recept echt iets voor jou. Proteïnepoffertjes zijn poffertjes die bomvol eiwit zitten en dus verantwoord zijn! Bijvoorbeeld heerlijk als ontbijt.

Lees meer »